Suomen Mensa ry jakaa kaksi apurahaa vuonna 2016

Suomen Mensa ry jakaa kaksi apurahaa vuonna 2016

Suomen Mensa ry jakaa vuosittain apurahoja korkeakouluopiskelijoiden lopputöille, mitkä liittyvät älykkyyden tai lahjakkuuden tutkimiseen. Vuonna 2016 päätettiin jakaa kaksi 500 € apurahaa seuraaville pro gradu -tutkielmille:
 
Veera Tynkkynen: Miksi alisuoriudumme koulussa? – Lahjakkaiden oppilaiden näkemyksiä.
 
Matti Grönlund: ”Tuntuu hankalalta puhua siitä, että joku on lahjakas.” Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden näkemyksiä lahjakkuudesta.
 
Molemmat tutkielmat valmistuvat vuoden 2017 aikana.

Vuoden 2016 Mensa-palkinto aivonystyröitä stimuloivalle tiedekeskus Heurekalle

Vuoden 2016 Mensa-palkinto aivonystyröitä stimuloivalle tiedekeskus Heurekalle

Heureka_tunnus_FI_2010
Suomen Mensa ry on myöntänyt vuoden 2016 Mensa-palkinnon tiedekeskus Heurekalle kiitoksena pitkäjänteisestä työstä oivaltamisen ja oppimisen hyväksi.

 
Tiedekeskus Heureka on jo usean vuosikymmenen ajan keskittynyt stimuloimaan lasten, nuorten ja aikuistenkin aivonystyröitä tavoitteenaan inspiroida ja innostaa uuden oppimiseen. Heurekan toiminta perustuu vahvasti tutkimukseen ja tieteeseen ja Vantaalla sijaitseva tiedekeskus on matalan kynnyksen portti tieteisiin. Heurekan vaihtelevat näyttelyt ovat vuosien varrella tarjonneet paljon kiinnostavia sisältöjä eri teemoista, joiden parissa vieraat viihtyvät, oppivat uutta ja pääsevät myös kokeilemaan haastaen samalla itsensä eri osa-alueilla. Heurekassa voi vierailla kerta toisensa jälkeen ja joka kerralla löytää jotain uutta.
 
– Mensa-palkinto on Heurekalle mieluinen ja arvokas tunnustus. Oivaltamisen ilon jakaminen aina uusien sukupolvien kanssa on äärimmäisen motivoivaa. Heureka on tuottanut iloa ja innostusta tieteeseen ja sen soveltamiseen jo yli neljännesvuosisadan. Mensa-palkinto kertoo meille, että tiede ja tieteen merkityksen ymmärtäminen on oleellisen tärkeää yhteiskunnassa juuri nyt. Ymmärrys tieteestä vaikuttaa oleellisesti käsitykseemme siitä, mikä on totta ja millä globaalit, vaikeimmat ongelmat ratkaistaan, toteaa Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu.

Mensat testaavat kansainvälisenä älykkyyspäivänä – Suomessa testataan 14 paikkakunnalla

Mensat testaavat kansainvälisenä älykkyyspäivänä – Suomessa testataan 14 paikkakunnalla

1. lokakuuta on kansainvälinen älykkyyspäivä, jonka tarkoituksena on tuoda esille tieteellisten testien merkitystä älykkyyden tunnistamisessa ja kannustaa älykkyydestään kiinnostuneita mittauttamaan älykkyysosamääränsä. Tänä vuonna lauantaille sijoittuvaa älykkyyspäivää vietetään eri maiden Mensoissa erityisen aktiivisesti, tuleehan tämän kansainvälisen järjestön perustamisesta tänä vuonna kuluneeksi tasan 70 vuotta.

 

– Lauantaina eri maiden Mensat testaavat eri puolilla maailmaa ja me olemme innoissamme mukana tässä kansainvälisessä aktiviteetissa. Suomessa testaajamme järjestävät testejä 14 eri paikkakunnalla. Toivotamme tervetulleiksi testeihin kaikki 16 vuotta täyttäneet, joita kiinnostaa selvittää oma älykkyysosamääränsä, kannustaa Suomen Mensan testivastaava Outi Hamara.
 
Suomen Mensa juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden aikana Suomen Mensan jäsenmäärä on kasvanut 3 000 jäseneen, mikä tekee yhdistyksestä maailman toiseksi suurimman kansallisen Mensan, kun jäsenmäärää verrataan väestön kokoon.
 
– Älykkyys on alkanut näkyä positiivisella tavalla eri ikäisille suunnatuissa tapahtumissa ja aihetta käsitellään neutraalisti eri näkökulmista myös julkisessa keskustelussa. Turha mystisyys vaikuttaa olevan hälvenemässä ja yleinen älykkyys nähdään nykyisin positiivisena voimavarana, jota yksilöitä rohkaistaan aiempaa ennakkoluulottomammin hyödyntämään osana jokapäiväistä elämää, summaa yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Tolonen.
 
Tarkemmat testitiedot testikalenterista.

Anna älyn näkyä-tapahtuma Oulun Tietomaassa 1.10.2016

Anna älyn näkyä-tapahtuma Oulun Tietomaassa 1.10.2016

Suomen Mensa ry järjestää yhteistyössä Tietomaan kanssa Anna älyn näkyä -tapahtuman kansainvälisenä älykkyyspäivänä 1.10.2016. Päivän ohjelmaan sisältyy kaksi luentoa, joihin on vapaa pääsy, sekä kolme Mensan järjestämää älykkyystestiä alennettuun hintaan (30 €, klo 12.00, 14.00 ja 16.00). Tietomaan sisäänpääsyn maksaneille lapsille on koko päivän ajan näyttelyn lomassa älypähkinöitä purtavaksi.
 
Päivän ohjelma:
klo 10-18: Mensan infopiste Tietomaassa
klo 13.00: Intrinsic noise and information processing in neurons, Roman Frolov Tutkijatohtori, Oulun yliopisto
klo 15.00: Älykkyystestauksen historiaa ja nykypäivää, Marja-Leena Haavisto, Suomen Mensa Ry:n valvova psykologi

Suomen Mensa ry:n apurahat 2016

Suomen Mensa ry:n apurahat 2016

Suomen Mensa ry julistaa haettavaksi apurahoja korkeakouluopiskelijoiden lopputöille, jotka liittyvät älykkyyden tai lahjakkuuden tutkimiseen. Vuonna 2016 jaetaan enintään kaksi 500 euron suuruista apurahaa. Apurahojen hakuaika on 1.10.2016-7.11.2016.
 
Apurahatiedote 2016
Lisätiedot aiheesta apurahasivulta.

Suomen Mensa sai 3000. jäsenensä

Suomen Mensa sai 3000. jäsenensä

Suomen Mensa ry:n juhlavuoden puolivälin kunniaksi yhdistyksen hallituksella oli edellisessä kokouksessaan kunnia hyväksyä yhdistykseen sen 3000. jäsen. Hallituskokouksen päättyessä yhdistyksessä oli tasan 3000 jäsentä! Suomen Mensa ry on edelleen väkimäärään suhteutettuna toiseksi suurin kansallinen Mensa ja jatkaa ykkössijan metsästämistä.
 
Nyt on siis loistava hetki liittyä yhdistyksemme jäseneksi. Oletko saanut Mensan jäsenyyteen oikeuttavan tuloksen yhdistyksen järjestämässä testissä tai oletko ollut aikasemmin jäsen ja haluaisit liittyä uudestaan? Laita viestiä toimistoon (toimisto@mensa.fi) ja saat littymisohjeet.
 
Tulevat testit löytyvät testikalenterista.
 
Tietoa yhdistyksen juhlavuodesta löytyy juhlavuoden verkkosivulta.

Suomen Mensalle valittiin ensimmäinen naispuheenjohtaja

Suomen Mensalle valittiin ensimmäinen naispuheenjohtaja

Suomen Mensan syyskokouksessa käytiin tänä vuonna puheenjohtajavaali, jossa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin helsinkiläinen Tiina Tolonen.
 
– Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mensan toiminta on monipuolistunut ja kasvanut jäsenmäärä tarjoaakin positiivisen haasteen jatkaa yhdistyksemme sisäisen toiminnan kehittämistä. Yhdistykseemme kuuluu jäseniä eri puolilta Suomea, joten tulevaisuudessa pyrimme tarjoamaan enemmän osallistumismahdollisuuksia myös niille, jotka asuvat etäällä suurimpiin kaupunkeihin keskittyvistä tapahtumista. Digitaaliset viestintävälineet tarjoavat meille uusia mahdollisuuksia sekä valtakunnalliseen että 17 paikallisosaston voimin tapahtuvaan toimintaan, kertoo tammikuussa 2015 Suomen Mensan ensimmäisenä naispuheenjohtajana aloittava Tiina Tolonen.
 
– Älykkyys yhdistetään usein matemaattiseen älykkyyteen, mutta älykkyys on ennen kaikkea kykyä oppia ja taitoa ratkaista ongelmia eri alueilla. Haluankin rohkaista kaikkia – erityisesti tyttöjä ja naisia – ajattelemaan omaa tapaansa toimia ongelmanratkaisutilanteissa sekä kykyjään hahmottaa asioita ja kokonaisuuksia tunnistaakseen potentiaalinsa, vaikka Mensan jäsenyyteen oikeuttavan rajan ylittääkin vain 2% väestöstä. Mensa ja mensalaiset toimivat mielellään myös yhteistyössä älykkyystutkimusta tekevien yhteisöjen, yliopistojen ja oppilaitosten kanssa, joten toivotan yhteydenotot uusien yhteistyömallien kehittämisen merkeissä tervetulleiksi, kannustaa Tolonen.
 
Lisätietoja:Lehdistötiedote: Suomen Mensalle ensimmäinen naispuheenjohtaja

Mensa-palkinto 2014 Aku Ankka -lehden toimituskaartille

Mensa-palkinto 2014 Aku Ankka -lehden toimituskaartille

 
Aku Ankka
 

Mensa-palkinto 2014 suomen kieltä taidokkaasti käyttävälle Aku Ankka -lehden toimituskaartille

 
Suomen Mensa ry on luovuttanut vuoden 2014 Mensa-palkinnon suomalaisen Aku Ankka -lehden toimituskaartille kiitokseksi heidän pitkäaikaisesta ja laadukkaasta toimitustyöstään jo useaa sukupolvea ilahduttaneen lehden toimituksessa. Aku Ankassa käytetään suomen kieltä oivaltavasti ja ajan ilmiöitä seuraten, mikä tekee lehdestä eri ikäisille lukijoille helpon lähestyä. Laadukkaan kuvituksen lisäksi lehti viihdyttää myös älykkäällä kielenkäytöllään.
 

Oivaltavia suomennoksia ja eläviä tarinoita

 
Aku Ankka on ilmestynyt Suomessa 1950-luvulta saakka ja se on tänä päivänä maamme suurilevikkisin julkaisu, jolla on joka viikko yli miljoona lukijaa. Lehden suurimpia menestystekijötä ovat kuvitusta tukevat oivaltavat suomennokset sekä kieliopillisesti täsmälliset tarinat. Sama säntillisyys näkyy historiallisissa faktoissa, joiden oikeellisuuteen kiinnitetään toimituksessa paljon huomiota. Suomen kieli ja sillä leikkiminen ovat yksi lehden kivijaloista, minkä lukijat pääsevät kokemaan muun muassa nimiväännöksinä, sanaleikkeinä sekä murretarinoina. Aku Ankan ja kumppaneiden seikkailutarinat ovat opettaneet usean sukupolven ajan lapsia lukemaan ja tarinoiden kielelliset koukerot viihdyttävät aikuisempiakin lukijoita.
 
– Aku Ankkaa on jo ensimmäisestä numerosta alkaen suomennettu suurella pieteetillä ja kaikenikäiset lukijat mielessä pitäen. Kunnianhimoiset kuplatekstit ovat olleet Aku Ankan toimituksen kultainen ohjenuora jo kuuden vuosikymmenen ajan, ja jokainen puhekupla lipuu vähintään kolmen kielen ammattilaisen silmien alta vähintään kolme kertaa ennen painokoneeseen päätymistään. Rikkaasta suomen kielestä on muodostunut suomalaisen Aku Ankan tavaramerkki, kertoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.
 
– Verbaalinen ilmaisukyky sekä sanavarasto alkavat kehittyä jo lapsena, minkä takia kieleltään monipuolisen ja kaikenikäisiä kiinnostavan lehden menestyksekäs julkaiseminen on palkitsemisen arvoinen asia, taustoittaa Jenni Karttunen Suomen Mensasta. – Aku Ankat ovat suosittua lukemista myös mensalaisten parissa. Yhdistykseemme kuuluu verbaalisesti taitavia ja kielellisesti lahjakkaita jäseniä, jotka arvostavat taitavaa sanankäyttöä, jatkaa Karttunen.
 

Luovaa suomen kielen käyttöä ja pitkäjänteistä työtä

 
Suomen Mensa ry palkitsee Aku Ankan toimituskaartin korostaakseen heidän pitkäjänteisesti tekemänsä työn arvokkuutta suomen kielelle ja sen luovalle hyödyntämiselle.
 
– Vaikka perinteinen viikottain ilmestyvä painotuote on saanut rinnalleen muitakin julkaisutapoja, Aku Ankkaa voidaan pitää kansallisena instituutiona, joka koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä, tuo älykkäästi kirjoitettua sisältöä kaikkien ulottuville ja joka on nerokkuudessaan viihdyttävä, sanoo Karttunen.
 
– Koko toimitus on syvästi imarreltu palkinnon johdosta, ja näin yllättävältä taholta tuleva kiitos kannustaa toimitusta entistäkin nokkelampiin puhekupliin, iloitsee Hyyppä.
 
Vuoden 2014 Mensa-palkinto luovutettiin Aku Ankka -lehden toimituskaartille 11. lokakuuta Turussa pidetyn Suomen Mensa ry:n syyskokouksen yhteydessä.
 

Lisätietoja:

 
Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä
aki.hyyppa@sanoma.com, 040 739 4978
 
Suomen Mensa ry:n palkintolautakunnan puheenjohtaja Jenni Karttunen,
jenni.karttunen@mensa.fi, 040 411 4675
 
Suomen Mensa ry:n puheenjohtaja Kaj Lindholm
kaj.lindholm@mensa.fi, 050 522 4720
 
Aku Ankka esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1934 lyhytelokuvassa. Pian hahmo alkoi seikkailla myös sarjakuvastripeissä, ja 1940-luvulla se sai oman lehden. Suomessa Aku Ankka -lehti ilmestyi ensi kertaa joulukuussa vuonna 1951. Lehden levikki nelinkertaistui ensimmäisten viiden vuoden aikana. Nykyään Aku Ankan levikki on 260 455 (LT 2013), ja sillä on viikoittain yli miljoonaa lukijaa.
 
Mensa on kansainvälinen järjestö, jonka tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Suomessa mensalaisia on noin 2.600 ja maailmanlaajuisesti järjestössä on noin satatuhatta jäsentä. Mensan jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98%:lla väestöstä. www.mensa.fi
 

Suomen Mensan Apurahat 2014

Suomen Mensan Apurahat 2014

Suomen Mensa ry julistaa haettavaksi apurahoja korkeakouluopiskelijoiden lopputöille, jotka liittyvät älykkyyden tai lahjakkuuden tutkimiseen. Vuonna 2014 jaetaan enintään kolme 500 euron suuruista apurahaa. Vuoden 2014 apurahojen hakuaika alkoi 4.10.2014 ja apurahan saajat ilmoitetaan 1.12.2014 Suomen Mensa ry:n verkkosivuilla sekä henkilökohtaisesti apurahojen saajille.

 

Apurahaa voi hakea vuosien 2014 ja 2015 aikana valmistuville tai valmistuneille lopputöille. Apurahan maksamisen ehtona on lupa julkaista lopputyö Suomen Mensa ry:n nettisivuilla ja apuraha maksetaan, kun valmis lopputyö on toimitettu yhdistykselle PDF-muotoisena. Myönnetty apuraha raukeaa, jos lopputyö ei valmistu tai sitä ei toimiteta yhdistykselle vuoden 2015 aikana.

 

Vapaamuotoinen hakemus, tutkimussuunnitelma (max.2 sivua) ja ohjaajan lausunto toimitetaan viimeistään 2.11.2014 sähköisesti osoitteeseen apuraha@mensa.fi. Ohjaaja voi toimittaa lausunnon myös erikseen. Myöhässä saapuneita hakemuksia ei käsitellä. Lisätietoja asiasta antaa hakuajan aikana Suomen Mensa ry:n stipendilautakunnan puheenjohtaja osoitteesta apuraha@mensa.fi.

 

Suomen Mensa ry:n jäsenistä on toteutettu profilointiprojekti, jossa kevään 2008 aikana kerättiin 20-sivuisen postikyselyn avulla laaja tietopaketti mensalaisista. Kyselyssä käytettiin hyväksi kansallisia väestökyselyjä sekä kansainvälisesti paljon käytettyjä ja toimiviksi havaittuja itseraportointimittareita. Aineisto on saatavilla yhdistyksen hallituksen päätöksellä erilaisiin tutkimustarkoituksiin myös Mensan ulkopuolisille tutkijoille ja siitä on mahdollista tehdä artikkeleita tieteellisiin julkaisuihin.

 

Mensa on kansainvälinen järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98% väestöstä.

 

Lahjakortti Mensan älykkyystestiin 38€/kpl

Lahjakortti Mensan älykkyystestiin 38€/kpl

Nyt voit ostaa lahjakortin Suomen Mensa ry:n älykkyystestiin hintaan 38€/kpl sisältäen toimituskulut Suomessa. Maksu on mahdollista hoitaa helposti ja nopeasti myös Paypal-maksupalvelun kautta. Lisätietoa ja tilausohjeet täällä.