Kansainvälisesti

Kansainvälisesti

 

Mensalla on toimintaa yli viidessäkymmenessä maassa. Jäsenet voivat osallistua tapaamisiin missä tahansa maassa kansalaisuudestaan riippumatta.

Maailmassa on yli 100 000 mensalaista

Kansainvälisessä Mensassa jäseniä on noin 145 000, ja he edustavat yli sataa eri kansalaisuutta. Kansallisia jäsenjärjestöjä on noin 50 ja uusia kansallisia järjestöjä perustetaan edelleen.
 
Eniten jäseniä on Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, mutta väkilukuun suhteutettuna Suomen Mensa on selvästi suurempi.

 

Kansalliset Mensat järjestävät myös kansainvälisiä tapahtumia, joissa voi helposti tutustua muiden maiden mensalaisiin. Hyviä esimerkkejä tällaisista tapahtumista ovat Lapin paikallisosaston järjestämät Midnight Sun- ja Northern Lights-tapahtumat, jotka ovat esitelleet Lappia suomalaisten lisäksi useiden eri maiden kansalaisille. Erikseen järjestettyjen kansainvälisten tapahtumien lisäksi jäsenten on mahdollista osallistua myös muiden maiden omille jäsenilleen järjestämään paikalliseen toimintaan.
 
Mensan jäsenyys on erinomainen mahdollisuus tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin maailman eri kolkilta. SIGHT-toiminta (Service for Information, Guidance, and Hospitality to Travellers) tarjoaa väylän etsiä majoitusta, seuraa ja tietoa ulkomaanmatkoille. Vastaavasti toiminnan kautta voi tarjota samaa Suomeen saapuville ulkomaalaisille jäsenille ja nauttia kansainvälisistä kontakteista omalta kotisohvalta käsin.

Näin Mensa syntyi: junamatkalla toisen maailmansodan jälkimainingeissa

Mensa-järjestön perustivat 1.10.1946 L. L. Ware ja Roland Berrill Englannin Oxfordissa.
Tarina kertoo, että vuonna 1945 nämä toisilleen tuntemattomat englantilainen opiskelija ja australialainen lakimies tapasivat junassa ja ajankuluksi keskustelivat älykkyydestä.
 
Waren haave oli jo pitkään ollut perustaa järjestö, jonka älykkäät jäsenet toimisivat maailmanrauhan ja tutkimuksen hyväksi keskenään tasaveroisina välittämättä rodusta, iästä, sukupuolesta tai sosiaaliluokasta.
 
Juuri loppunut toinen maailmansota oli osoittanut, että maailma tarvitsi älykkäitä ihmisiä ratkaisemaan ongelmat aseisiin tarttumisen sijaan. Berrill innostui Waren ideasta, ja 1.10.1946 kirjattiin ylös järjestön perustamiskirja.
 
Nimi Mensa oli Berrillin keksintöä: sana on latinaa ja tarkoittaa sekä mieltä että pöytää. Kuten kuningas Arthurin hovissa, juuri pyöreän pöydän ympärillä jokainen mensalainen on tasa-arvoinen. Tämä ajattelu elää Mensassa vahvasti edelleen!