Vuoden 2018 Mensa-palkinto Timo Honkelalle

Vuoden 2018 Mensa-palkinto Timo Honkelalle

Suomen Mensa ry palkitsee vuosittain huomionosoituksella yhteiskunnallisesti ansioituneen henkilön, ryhmän tai yhteisön, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt niitä asioita, joiden puolesta Mensa toimii. Vuoden 2018 Mensa-palkinto myönnettiin Timo Honkelalle kiitoksena hänen pyrkimyksistään valjastaa älyn käyttäminen maailmanrauhan saavuttamiseksi.
Stipendilautakunnan puheenjohtaja Hannele Eistola kertoo valintaperusteista:
”Timo Honkela osaa kirjoittaa henkilökohtaisesti ja jopa runollisesti myös vaikeista aiheista. Hän näkee valoa ja mahdollisuuksia siellä, missä on tavattu nähdä ongelmia. Hänen panoksensa on ollut merkittävä ei pelkästään tekoälyn saralla, vaan myös poikkitieteellisesti mielen ja tiedon ymmärtäjänä.
Sillä, toteutuvatko Honkelan näkemykset suoraan hänen tarkoittamallaan tavalla, ei ole merkitystä Mensa-palkinnon myöntämisen kannalta. Hän on jo nyt tuonut Mensan edustamia asioita julkiseen keskusteluun ja toiminnallaan merkittävästi toteuttanut yhdistyksemme tarkoitusta. Riippumatta hänen visioittensa teknisestä toteutuksesta Timo Honkelan toiminta kiteyttää sen älyllisen ytimen, jonka vuoksi Mensa on olemassa. Siksi hän ansaitsee Mensa-palkinnon.”
Mensa-palkinto luovutettiin Honkelalle 13. lokakuuta Joensuussa Suomen Mensa ry:n syyskokouksen yhteydessä
Honkela itse on kiitollinen mahdollisuudesta edistää ajatusta teknologian hyödyntämisestä ihmiskunnan parantamiseksi ja kehittämiseksi.

Taustaksi: Mensa perustettiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa vuonna 1946. (Suomen Mensa perustettiin vuonna 1966.) Perustajien tavoitteena oli luoda järjestö, jonka älykkäät jäsenet toimisivat maailmanrauhan ja tutkimuksen hyväksi keskenään tasaveroisina välittämättä etnisestä taustasta, iästä, sukupuolesta tai sosiaaliluokasta.