Anna älyn näkyä! ­ Suomen Mensa ry 50 vuotta

Anna älyn näkyä! ­ Suomen Mensa ry 50 vuotta

Mensa50-slogan-bluetext

Mensa sai alkunsa toisen maailmansodan jälkeen, kun kaksi älykästä miestä keskustelivat junassa. Vuonna 1946 he perustivat järjestön, jonka ainoa sisäänpääsykriteeri oli jäsenten korkea älykkyys ja tavoitteena toimia maailmanrauhan sekä tutkimuksen hyväksi jäsenten ollessa keskenään tasavertaisia riippumatta rodusta, iästä, sukupuolesta tai sosiaaliluokasta. Kaksikymmentä vuotta kansainvälisen järjestön perustamisen jälkeen sai alkunsa Suomen Mensa ry. Tänään mensalaisia löytyy yli sadasta maasta.

 

Tänä vuonna Suomen Mensa juhlii puolen vuosisadan mittaista taivaltaan älykkyyteen liittyvän tiedon välittäjänä sekä yleisen älykkyyden tunnistamista tukevien älykkyystestien järjestäjänä. Yhdistys on vuosien varrella kasvanut 2900 jäsenen yhteisöksi. Verrattaessa jäsenmäärää maan väkilukuun on Suomessa maailman toiseksi suurin kansallinen Mensa.
 
­Juhlavuoden teemana on “Anna älyn näkyä”. Mensa haluaa kannustaa kaikkia käyttämään rohkeasti älykkyyttään elämän eri osa­alueilla ­ niin uutta oppiessa, työtehtävissä kuin päivittäisessä arjessakin. Korkea älykkyys ilmenee loogisena päättelykykynä, moniulotteisina ongelmanratkaisutaitoina sekä asioiden välisten suhteiden nopeana hahmottamisena.
 
Mensan juhlavuosi näkyy muun muassa valokuvanäyttelynä, geokätköinä sekä älykkyysaiheisina luento­- ja kulttuuritapahtumina eri puolilla Suomea. Maaliskuun 12. päivänä on kansallinen testipäivä, jolloin Mensa järjestää Suomen suurimmissa kaupungeissa yleistä älykkyyttä mittaavia testejä.