Mensa palkitsi lasten koodauskirjan kirjoittaneen Linda Liukkaan

Mensa palkitsi lasten koodauskirjan kirjoittaneen Linda Liukkaan

Suomen Mensa ry myönsi vuoden 2015 Mensa-palkinnon Linda Liukkaalle hänen kirjoittamansa lastenkirjan ”Hello Ruby” johdosta. Kirja opettaa sadun keinoin koodaamisen peruskäsitteitä ja ajatusmaailmaa. Palkinto julkaistiin Mensan syyskokouksen yhteydessä Oulussa 17.10.2015.
 
Suomi on neljäntenä maana maailmassa päättänyt opettaa ohjelmointia kaikille lapsille. Kaikista ei tule ohjelmoijia, mutta monet ohjelmoinnin käsitteet ovat yleismaailmallisia. Niiden avulla voi mallintaa maailmaa ja ne opettavat ajattelua. Linda Liukkaan kirja valmistaa lapsia, ja toivottavasti myös aikuisia, uuteen maailmaan ja osoittaa, ettei tietokoneella luominen kuulu vain teknisesti suuntautuneille.
 
– Tulevaisuuden maailmassa muutkin kuin ohjelmoijat tarvitsevat ymmärryksen siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa ja mitä sillä voidaan saavuttaa. Liukas avaa kirjassaan ohjelmointia helposti ymmärrettävällä tavalla ja kuitenkin hyvin opettavaisesti, kommentoi Mensan palkintolautakunnan puheenjohtaja Antti Niittymaa, ja jatkaa:
 
– Monilla mensalaisilla on lapsuudenkokemuksia siitä, miten olisi kyennyt ja halunnut oppia enemmän kuin aikuiset sallivat. Linda Liukkaan kirjassa on satumateriaalin lisäksi hyvinkin edistynyttä materiaalia, jota lapsi ei välttämättä heti ymmärrä, mutta voi jäädä miettimään ja ymmärtää myöhemmin.

 
Liukas haluaa kannustaa naisia teknologian pariin ja hän on ollut mukana perustamassa vapaaehtoisjärjestö Rail Girlsiä, joka opettaa tyttöjä koodaamaan. Järjestö järjestää tällä hetkellä ohjelmointityöpajoja ympäri maailmaa. Liukas pitää koodauksen opettamista tärkeänä asiana:
 
– Ohjelmointi on kaksituhattaluvun keksimisen kieli. Se on itseilmaisun muoto, samalla tavalla kuin esimerkiksi legot tai värikynät. Meillä kaikilla on lapsuuden tarinoita, jotka ovat muovanneet sitä, miten aikuisina näemme maailman. Toivoisin, että tämä tarina opettaa kekseliäisyyttä, sitkeyttä, rohkeutta, ystävyyttä. Ja ohjelmoinnillista ajattelua.