Mensa palkitsi 2024 tietokirjailija Katleena Kortesuon

Mensa palkitsi 2024 tietokirjailija Katleena Kortesuon

Tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo on saanut älykkäiden järjestö Suomen Mensan vuotuisen Mensa-palkinnon. Palkinto jaetaan älykkyyden käytöstä ja sen edistämisestä ihmisyyden hyväksi.

 

— Tavoitteeni on tuoda uusia taustatietoja ja näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun. Koen sen tosi tärkeäksi puuhaksi sekä älylliseltä että sosiaaliselta kannalta, Kortesuo kommentoi.

 

Mensan tiedottaja Tomi Turunen perustelee, että Kortesuo on saanut ihmiset tarkistamaan omaa ajatteluaan ja lähteitään ennen mielipiteen muodostamista.

 

—Mensa piti tätä erityisen arvokkaana lisääntyneen disinformaation aikana.

 

Suomen Mensa on aiemminkin palkinnut tietokirjailijoita, kielenkäytön ammattilaisia sekä yhteiskunnallisia keskustelijoita. Palkitsemisesta vastaava Arttu Heiskanen näkee Kortesuossa yhdistyvän nämä kaikki puolet.

 

—Katleena Kortesuo on lisäksi aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Hänen sanomansa tavoittaa niitäkin, jotka eivät lue kirjoja tai seuraa mediaa.

 

Kortesuo itse kertoo, ettei voisi nykyään jakaa satunnaisia uutisia tarkastamatta niiden taustoja tai avautua kiukuspäissään.

 

—Kymmenen vuotta sitten some oli yksityisempää. Nykyään tulee yhä enemmän vastuuta, mitä enemmän on seuraajia.

 

Mensa on kansainvälinen älykkäiden järjestö, jolla on 150 000 jäsentä, joista Suomessa lähes 3 500. Voittoa tavoittelematon järjestö tarjoaa testejä oman älykkyyden tunnistamiseen ja tukee älykkyyteen liittyvää tutkimusta. Omille jäsenilleen järjestö on maailmanlaajuinen avoimen vuorovaikutuksen kanava.

Mensa-palkinto 2021 annetaan tietokirjailija Perttu Pölöselle

Mensa-palkinto 2021 annetaan tietokirjailija Perttu Pölöselle

 

Vuoden 2021 Mensa-palkinto annetaan yrittäjänä, futuristina, tietokirjailijana sekä puhujana tunnetulle moniosaajalle, Perttu Pölöselle, joka on osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta usealla osa-alueella, kuten musiikissa, urheilussa, keksijänä ja tietokirjailijana.

 

Hän valaa uskoa tulevaisuuteen, puhuu ja kirjoittaa monipuolisesti tulevaisuuden haasteista, mahdollisuuksista ja työelämästä sekä inhimillisestä vallankumouksesta, muuttuvasta maailmasta, koulutuksesta ja vastuullisuudesta.

 

Jo nuorena lukioikäisenä hän kehitti useasti palkitun, täysin uudella tavalla musiikin teorian opettamista ja oppimista helpottavan Sävelkellon, josta on kehitetty myös MusiClock-niminen mobiilisovellus.

 

Esikoiskirjassaan Tulevaisuuden lukujärjestys (2020) Pölönen käsittelee tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja, joita ovat hänen mielestään esimerkiksi tarinankerronta, myötätunto, rehellisyys, rohkeus ja kokeilu.

 

Toisessa kirjassaan Tulevaisuuden identiteetit (2021) hän pohtii omien vahvuuksien ja taitojen tunnistamista sekä ihmisen paikkaa maailmassa muutoinkin kuin ammattien ja titteleiden kautta.

 

Pölönen on muun muassa EU:n Young Scientist -kilpailun voittaja vuodelta 2013, valittu Slushissa vuonna 2014 luovimmaksi suomalaiseksi, MIT Tech Review on valinnut hänet 35 lupaavimman eurooppalaisen alle 35-vuotiaan innovaattorin joukkoon vuonna 2018 ja Suomessa hänet on valittu vuoden puhujatulokkaaksi vuonna 2017 sekä vuoden puhujaksi vuonna 2020.

 

Pölönen on todennut, että tulevaisuus vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista, eikä varmoja ammatteja enää välttämättä ole. Hän ohjaa ajattelemaan millaisia taitoja tarvitsemme jatkossa. Hän myös katsoo, että koronaviruskriisin jälkeinen aika ei tule olemaan entisenlainen, vaan herkistää kasvulle ja avaa uusia mahdollisuuksia.

 

Pölösen ratkaisukeskeinen myönteisyys tulevaisuuden mahdollisuuksista eksponentiaalisesti kehittyvien teknologioiden – tekoäly, nanoteknologia, bio- ja lääketeknologiat – keskellä auttaa meitä näkemään mitä voimme ennakoida ja odottaa tulevaisuudelta. Pölösen mukaan maailmaa ei muuteta taistelemalla olemassa olevaa todellisuutta vastaan tai tekemällä vanhasta ratkaisusta vähän parempi versio. Maailmaa muutetaan luomalla vaihtoehto, joka saa vanhan ratkaisun näyttämään huonolta. Kriisi tuhoaa, mutta voi tuoda tilalle paljon enemmän.

Mensan älyviikko 27.9.–1.10.2021

Mensan älyviikko 27.9.–1.10.2021

 

Suomen Mensa ry juhlistaa 1.10. vietettävää kansainvälistä älykkyyspäivää järjestämällä kolme kaikille avointa virtuaalitapahtumaa, jotka käsittelevät älykkyyttä eri näkökulmista.

 

Tapahtumat välitetään Mensan Youtube-kanavan kautta livelähetyksinä, joten ota kanava jo haltuun. Lähetykset tallennetaan, ja ne voi katsoa kanavalta myös jälkikäteen.

 

Älyviikon ohjelma:

 

Maanantai 27.9. klo 18–19: Mensasta ja älykkyydestä. Tietoisku Mensan toiminnasta, älykkyydestä ja Mensan testaustoiminnasta.
Puhujina Suomen Mensa ry:n puheenjohtaja Matti Rasinaho ja testivastaava Viliina Lilja.

 

Keskiviikko 29.9. klo 18–19: Lahjakkuus Suomen koulumaailmassa. Kaksi asiantuntijaluentoa lahjakkuuden huomioimisesta Suomen koulumaailmassa.

 

Sonja Laine, KT, lehtori, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu: Lahjakkuuden tukeminen Suomessa – tutkimuksellinen näkökulma.
Tuula Åminne, erityisluokanopettaja, Lovisavikens skola: Kurkota tähtiin – kuinka koulu voi tukea lahjakasta lasta?

 

Perjantai: 1.10. klo 12–13.15: Mitä iloa älykkyydestä on? Paneelikeskustelu älykkyydestä. Mitä sillä tekee ja mihin sitä voi käyttää? Voiko älyä myydä?
Keskustelun vetää viestintäasiantuntija, kirjailija Katleena Kortesuo, ja keskustelijoina toimivat kunnanjohtaja Reijo Siltala, ravintoloitsija Noora Vennamo sekä start-up-yrittäjä Jari Jaanto.

 

alyviikko