Suomen Mensa ry myönsi kolme apurahaa vuonna 2017

Suomen Mensa ry myönsi kolme apurahaa vuonna 2017

Älykkyyttä tai lahjakkuutta käsitteleville korkeakouluopiskelijoille tarkotetun apurahan (500€) saivat vuonna 2017 seuraavat pro gradu-tutkielmat:

 

Jenni Silvo: Syntymänaikaisten riskitekijöiden ja APOE polymorfismin vaikutukset kognitiivisten toimintojen pysyvyyteen: pitkittäistutkimus
 
Tanja Viherä: Lahjakkaiden oppilaiden tukeminen peruskoulun alaluokilla – vertaileva tutkimus luokanopettajien ja lahjakkaiden lasten vanhempien käsityksistä ja ratkaisuista
 
Maarit Suonpää: Suomen Mensa ry:n jäsenten oppimiseen liittyvät epistemologiset uskomukset
 
Tutkielmat ovat luettavissa Mensan nettisivuilla niiden valmistumisen jälkeen.

Vuoden 2017 Mensa-palkinto Esko Valtaojalle

Vuoden 2017 Mensa-palkinto Esko Valtaojalle

Vuoden 2017 Mensa-palkinto on annettu Esko Valtaojalle kiitoksena pitkäaikaisesta työstä tieteellisen tiedon kansantajuistajana.

 
– Valtaoja on tehnyt pitkän tieteellisen uran, mutta ymmärtänyt myös tiedon välittämisen merkityksen. Hän on käyttänyt aikaansa ja osaamistaan tehdäkseen hyvinkin monimutkaisista asioista ymmärrettäviä. Valtaoja on toiminnallaan edistänyt älyllistä maailmankuvaa sekä älyn ja oivaltamisen arvostusta. Hän ei ole välttänyt kevyempääkään julkisuutta, minkä johdosta hän on tavoittanut laajemman yleisön menettämättä kuitenkaan tieteellistä otettaan asioiden käsittelyssä, perustelee Suomen Mensa ry:n puheenjohtaja Aleksi Harmokivi
 
Mensa-palkinto jaettiin poikkeuksellisesti julkisessa älykkyyspäivän seminaarissa Tampereella lauantaina 30.9.2017. Valtaoja otti palkinnon vastaan ilahtuneena:
 
– On tapana sanoa, että elämme totuuden jälkeistä aikaa, jona jokainen mielipide on yhtä arvokas kuin tosiasiatkin. Ja jos faktat eivät käy yhteen oman mielipiteen kanssa, aina löytyy jostain sopiva vaihtoehtoinen fakta. Todellisuudessa elämme kuitenkin totuuden aikaa: ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa jokaisella on mahdollisuus muutamalla näpäytyksellä päästä käsiksi maailman kaikkeen tietoon. Mutta ihmisiä täytyy myös houkutella ajattelemaan ja ottamaan selvää asioista, koska parempi tulevaisuus ei voi rakentua tietämättömyyden, toivottomuuden ja tylsyyden varaan. Tämä on aina ollut tavoitteenani, ja siksi olen erittäin kiitollinen Mensalle saamastani huomionosoituksesta ja erityisesti sen perusteluista.

Mensa juhlii älykkyyspäivää julkisella seminaarilla ja testiviikolla

Mensa juhlii älykkyyspäivää julkisella seminaarilla ja testiviikolla

Suomen Mensa ry juhlistaa kansainvälistä älykkyyspäivää tänä vuonna kokonaisella testiviikolla sekä Tampereella järjestettävällä älykkyysseminaarilla.

 

Testiviikon 2.-8.10.2017 aikana Mensa testaa ympäri Suomen, tarkemmat testipaikkakunnat löytyvät testikalenterista.
 
Lauantaina 30.9.2017 järjestetään kaikille avoin seminaari, johon sisältyy kaksi asiantuntijaluentoa ja vuoden 2017 Mensa-palkinnon julkistaminen. Tilaisuus on ilmainen. Seminaari lähetetään myös livenä Facebookin Mensan älykkyystestit -sivun kautta.
 
Seminaarin ohjelma:
Paikka: Museokeskus Vapriikin auditorio, Tampere
 
14.00 Alkusanat ja Suomen Mensa ry:n esittely (Aleksi Harmokivi, Suomen Mensa ry:n puheenjohtaja)
 
14.05 Tarvitaanko älykkyyttä ja miten älykkyys näkyy arkipäivässä? (Marja-Leena Haavisto, PsL, Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvova psykologi)
 
14.50 Lahjakkuuden tunnistaminen ja tukeminen koulussa (Kirsi Tirri, kasvatustieteen professori)
 
15.35 Mensa-palkinto 2017
 
16.15 Suomen Mensa ry:n älykkyystesti

Aleksi Harmokivi luotsaamaan Suomen Mensaa

Aleksi Harmokivi luotsaamaan Suomen Mensaa

Helsinkiläinen Aleksi Harmokivi, 27, aloitti vuoden 2017 alussa Suomen Mensa ry:n puheenjohtajana. Aiemmin Harmokivi on toiminut Suomen Mensan taloudenhoitajana.

 

– ”Tunnen Suomen Mensa ry:n ja sen nykytilan hyvin. Olemme aktiivisia ja järjestämme tapahtumia ympäri Suomen. Korkea älykkyys on ainoa mensalaiset yhdistävä tekijä, ja järjestömme toiminta tuo yhteen hyvin erilaisia ihmisiä. Se on tämän toiminnan suola”, toteaa Harmokivi.
 
Alkaneelta vuodelta puheenjohtaja Harmokivi odottaa avointa vuoropuhelua älykkyyteen liittyvissä asioissa:
 
”Lahjakkuuden tunnistaminen ja sen vaaliminen lapsissa ja nuorissa on sydäntäni lähellä. Toivon, että positiivinen älykkyyskeskustelu jatkuu kaudellani. Lisäksi olen osaltani valmis tukemaan Mensan aktiivista näkymistä kentällä kaikille avointen tapahtumien sekä erilaisille messuille ja vierailuille osallistumisen kautta”.

Mensa testaa Suomen suurimmissa kaupungeissa lauantaina 12. maaliskuuta

Mensa testaa Suomen suurimmissa kaupungeissa lauantaina 12. maaliskuuta

Mensa50-slogan-bluetextSuomen Mensa ry täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Yhdistys aloitti vuotensa maailman toiseksi suurimpana Mensana, kun mittarina käytetään jäsenmäärää suhteutettuna väkilukuun. Ykköspaikkaa pitää hallussaan Ruotsi.
 
­ – Viime aikojen älykkyyskeskustelu on ollut asiakeskeistä sekä sävyltään positiivista, mikä on lisännyt kiinnostusta järjestämiimme älykkyysteihin ja jäsenmäärämme on kääntynyt lupaavaan nousuun. Suomen Mensassa odotetaan suurella kiinnostuksella, pääsemmekö tänä vuonna viidenkymmenen vuoden yhdistysiän lisäksi juhlimaan maailman suurimman Mensan tittelin palaamista Suomeen, kertoo Suomen Mensan puheenjohtaja Tiina Tolonen.
 
Juhlavuonnakin Suomen Mensa jatkaa älykkyyden tunnistamista järjestämällä lauantaina 12.3.2016 testejä Suomen suurimmissa kaupungeissa – jo puolen vuosisadan mittaisella kokemuksella.
 
­- Vaikka tänä päivänä älykkyydestä keskustellaankin jo avoimesti, yhä edelleen moni miettii pitkään älykkyystestin tekemistä. Jännittäminen on turhaa, sillä testimme ovat ohjattuja ryhmätestejä ja tulokset toimitetaan ainoastaan testin osallistujille. Osallistuminen järjestämäämme testiin on helppo tapa oppia tuntemaan itseään paremmin ja hahmottamaan vahvuuksiaan, kannustaa Suomen Mensan testivastaava Outi Hamara.
 
Tarkemmat  testitiedot löytyvät testikalenterista.

Anna älyn näkyä! ­ Suomen Mensa ry 50 vuotta

Anna älyn näkyä! ­ Suomen Mensa ry 50 vuotta

Mensa50-slogan-bluetext

Mensa sai alkunsa toisen maailmansodan jälkeen, kun kaksi älykästä miestä keskustelivat junassa. Vuonna 1946 he perustivat järjestön, jonka ainoa sisäänpääsykriteeri oli jäsenten korkea älykkyys ja tavoitteena toimia maailmanrauhan sekä tutkimuksen hyväksi jäsenten ollessa keskenään tasavertaisia riippumatta rodusta, iästä, sukupuolesta tai sosiaaliluokasta. Kaksikymmentä vuotta kansainvälisen järjestön perustamisen jälkeen sai alkunsa Suomen Mensa ry. Tänään mensalaisia löytyy yli sadasta maasta.

 

Tänä vuonna Suomen Mensa juhlii puolen vuosisadan mittaista taivaltaan älykkyyteen liittyvän tiedon välittäjänä sekä yleisen älykkyyden tunnistamista tukevien älykkyystestien järjestäjänä. Yhdistys on vuosien varrella kasvanut 2900 jäsenen yhteisöksi. Verrattaessa jäsenmäärää maan väkilukuun on Suomessa maailman toiseksi suurin kansallinen Mensa.
 
­Juhlavuoden teemana on “Anna älyn näkyä”. Mensa haluaa kannustaa kaikkia käyttämään rohkeasti älykkyyttään elämän eri osa­alueilla ­ niin uutta oppiessa, työtehtävissä kuin päivittäisessä arjessakin. Korkea älykkyys ilmenee loogisena päättelykykynä, moniulotteisina ongelmanratkaisutaitoina sekä asioiden välisten suhteiden nopeana hahmottamisena.
 
Mensan juhlavuosi näkyy muun muassa valokuvanäyttelynä, geokätköinä sekä älykkyysaiheisina luento­- ja kulttuuritapahtumina eri puolilla Suomea. Maaliskuun 12. päivänä on kansallinen testipäivä, jolloin Mensa järjestää Suomen suurimmissa kaupungeissa yleistä älykkyyttä mittaavia testejä.

Mensa palkitsi lasten koodauskirjan kirjoittaneen Linda Liukkaan

Mensa palkitsi lasten koodauskirjan kirjoittaneen Linda Liukkaan

Suomen Mensa ry myönsi vuoden 2015 Mensa-palkinnon Linda Liukkaalle hänen kirjoittamansa lastenkirjan ”Hello Ruby” johdosta. Kirja opettaa sadun keinoin koodaamisen peruskäsitteitä ja ajatusmaailmaa. Palkinto julkaistiin Mensan syyskokouksen yhteydessä Oulussa 17.10.2015.
 
Suomi on neljäntenä maana maailmassa päättänyt opettaa ohjelmointia kaikille lapsille. Kaikista ei tule ohjelmoijia, mutta monet ohjelmoinnin käsitteet ovat yleismaailmallisia. Niiden avulla voi mallintaa maailmaa ja ne opettavat ajattelua. Linda Liukkaan kirja valmistaa lapsia, ja toivottavasti myös aikuisia, uuteen maailmaan ja osoittaa, ettei tietokoneella luominen kuulu vain teknisesti suuntautuneille.
 
– Tulevaisuuden maailmassa muutkin kuin ohjelmoijat tarvitsevat ymmärryksen siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa ja mitä sillä voidaan saavuttaa. Liukas avaa kirjassaan ohjelmointia helposti ymmärrettävällä tavalla ja kuitenkin hyvin opettavaisesti, kommentoi Mensan palkintolautakunnan puheenjohtaja Antti Niittymaa, ja jatkaa:
 
– Monilla mensalaisilla on lapsuudenkokemuksia siitä, miten olisi kyennyt ja halunnut oppia enemmän kuin aikuiset sallivat. Linda Liukkaan kirjassa on satumateriaalin lisäksi hyvinkin edistynyttä materiaalia, jota lapsi ei välttämättä heti ymmärrä, mutta voi jäädä miettimään ja ymmärtää myöhemmin.

 
Liukas haluaa kannustaa naisia teknologian pariin ja hän on ollut mukana perustamassa vapaaehtoisjärjestö Rail Girlsiä, joka opettaa tyttöjä koodaamaan. Järjestö järjestää tällä hetkellä ohjelmointityöpajoja ympäri maailmaa. Liukas pitää koodauksen opettamista tärkeänä asiana:
 
– Ohjelmointi on kaksituhattaluvun keksimisen kieli. Se on itseilmaisun muoto, samalla tavalla kuin esimerkiksi legot tai värikynät. Meillä kaikilla on lapsuuden tarinoita, jotka ovat muovanneet sitä, miten aikuisina näemme maailman. Toivoisin, että tämä tarina opettaa kekseliäisyyttä, sitkeyttä, rohkeutta, ystävyyttä. Ja ohjelmoinnillista ajattelua.

Suomen Mensa ry:n apurahat 2015

Suomen Mensa ry:n apurahat 2015

Suomen Mensa ry julistaa haettavaksi apurahoja korkeakouluopiskelijoiden lopputöille, jotka liittyvät älykkyyden tai lahjakkuuden tutkimiseen. Vuonna 2015 jaetaan enintään kolme 500 euron suuruista apurahaa. Apurahojen hakuaika on 3.10.2015-9.11.2015.
 
Apurahatiedote 2015
Lisätiedot aiheesta apurahasivulta.