Vuoden 2017 Mensa-palkinto Esko Valtaojalle

Vuoden 2017 Mensa-palkinto Esko Valtaojalle

Vuoden 2017 Mensa-palkinto on annettu Esko Valtaojalle kiitoksena pitkäaikaisesta työstä tieteellisen tiedon kansantajuistajana.

 
– Valtaoja on tehnyt pitkän tieteellisen uran, mutta ymmärtänyt myös tiedon välittämisen merkityksen. Hän on käyttänyt aikaansa ja osaamistaan tehdäkseen hyvinkin monimutkaisista asioista ymmärrettäviä. Valtaoja on toiminnallaan edistänyt älyllistä maailmankuvaa sekä älyn ja oivaltamisen arvostusta. Hän ei ole välttänyt kevyempääkään julkisuutta, minkä johdosta hän on tavoittanut laajemman yleisön menettämättä kuitenkaan tieteellistä otettaan asioiden käsittelyssä, perustelee Suomen Mensa ry:n puheenjohtaja Aleksi Harmokivi
 
Mensa-palkinto jaettiin poikkeuksellisesti julkisessa älykkyyspäivän seminaarissa Tampereella lauantaina 30.9.2017. Valtaoja otti palkinnon vastaan ilahtuneena:
 
– On tapana sanoa, että elämme totuuden jälkeistä aikaa, jona jokainen mielipide on yhtä arvokas kuin tosiasiatkin. Ja jos faktat eivät käy yhteen oman mielipiteen kanssa, aina löytyy jostain sopiva vaihtoehtoinen fakta. Todellisuudessa elämme kuitenkin totuuden aikaa: ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa jokaisella on mahdollisuus muutamalla näpäytyksellä päästä käsiksi maailman kaikkeen tietoon. Mutta ihmisiä täytyy myös houkutella ajattelemaan ja ottamaan selvää asioista, koska parempi tulevaisuus ei voi rakentua tietämättömyyden, toivottomuuden ja tylsyyden varaan. Tämä on aina ollut tavoitteenani, ja siksi olen erittäin kiitollinen Mensalle saamastani huomionosoituksesta ja erityisesti sen perusteluista.