Mensa-palkinto 2021 annetaan tietokirjailija Perttu Pölöselle

Mensa-palkinto 2021 annetaan tietokirjailija Perttu Pölöselle

 

Vuoden 2021 Mensa-palkinto annetaan yrittäjänä, futuristina, tietokirjailijana sekä puhujana tunnetulle moniosaajalle, Perttu Pölöselle, joka on osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta usealla osa-alueella, kuten musiikissa, urheilussa, keksijänä ja tietokirjailijana.

 

Hän valaa uskoa tulevaisuuteen, puhuu ja kirjoittaa monipuolisesti tulevaisuuden haasteista, mahdollisuuksista ja työelämästä sekä inhimillisestä vallankumouksesta, muuttuvasta maailmasta, koulutuksesta ja vastuullisuudesta.

 

Jo nuorena lukioikäisenä hän kehitti useasti palkitun, täysin uudella tavalla musiikin teorian opettamista ja oppimista helpottavan Sävelkellon, josta on kehitetty myös MusiClock-niminen mobiilisovellus.

 

Esikoiskirjassaan Tulevaisuuden lukujärjestys (2020) Pölönen käsittelee tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja, joita ovat hänen mielestään esimerkiksi tarinankerronta, myötätunto, rehellisyys, rohkeus ja kokeilu.

 

Toisessa kirjassaan Tulevaisuuden identiteetit (2021) hän pohtii omien vahvuuksien ja taitojen tunnistamista sekä ihmisen paikkaa maailmassa muutoinkin kuin ammattien ja titteleiden kautta.

 

Pölönen on muun muassa EU:n Young Scientist -kilpailun voittaja vuodelta 2013, valittu Slushissa vuonna 2014 luovimmaksi suomalaiseksi, MIT Tech Review on valinnut hänet 35 lupaavimman eurooppalaisen alle 35-vuotiaan innovaattorin joukkoon vuonna 2018 ja Suomessa hänet on valittu vuoden puhujatulokkaaksi vuonna 2017 sekä vuoden puhujaksi vuonna 2020.

 

Pölönen on todennut, että tulevaisuus vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista, eikä varmoja ammatteja enää välttämättä ole. Hän ohjaa ajattelemaan millaisia taitoja tarvitsemme jatkossa. Hän myös katsoo, että koronaviruskriisin jälkeinen aika ei tule olemaan entisenlainen, vaan herkistää kasvulle ja avaa uusia mahdollisuuksia.

 

Pölösen ratkaisukeskeinen myönteisyys tulevaisuuden mahdollisuuksista eksponentiaalisesti kehittyvien teknologioiden – tekoäly, nanoteknologia, bio- ja lääketeknologiat – keskellä auttaa meitä näkemään mitä voimme ennakoida ja odottaa tulevaisuudelta. Pölösen mukaan maailmaa ei muuteta taistelemalla olemassa olevaa todellisuutta vastaan tai tekemällä vanhasta ratkaisusta vähän parempi versio. Maailmaa muutetaan luomalla vaihtoehto, joka saa vanhan ratkaisun näyttämään huonolta. Kriisi tuhoaa, mutta voi tuoda tilalle paljon enemmän.