SUOMEN MENSA RY

Suomen Mensa ry   PL 792, 00101 Helsinki       Puh  050-525 2464       Sähköposti  toimisto at mensa.fi

Usein kysyttyä

Tällä sivulla pyrimme vastaamaan yleisimpiin Mensaa tai älykkyyttä koskeviin kysymyksiin joita meiltä kysytään. Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen täältä, voit lähettää sivun alalaidassa olevalla lomakkeella oman kysymyksesi.

 

1. Mensa mainostaa lehdessä älykkyystestejä. Ilmoituksessa mainitaan mm. "Toiminnalla ei tavoitella taloudellista voittoa." Mensan kotisivulla www.mensa.fi on linkkejä netissä oleville äo-testisivuille. Joidenkin linkkien takaa löytyvät testit kuitenkin rahastavat joko testituloksistaan tai jostain "diplomista". Kuinka tämä on mahdollista?

Suomen Mensa ry on kertonut julkisuuteen omista tavoitteistaan ja toimintatavoistaan. Niihin kuuluu se, ettei taloudellista voittoa tavoitella, vaan mahdollisesti kertyvä tuotto käytetään jäsenistön ja tavoitteiden hyväksi. Taloudellisia tulonlähteitä jäsenmaksun lisäksi Suomen Mensalle ovat älykkyystestit (40€). Kotitestien tuotto on lähes nolla eikä älykkyystestienkään kate ole kummoinen.

Eräs toiminnan tavoite Suomessa on vaikuttaa koulumaailmassa siten, että lahjakkaat ja älykkäät lapset tunnistettaisiin ja osattaisiin sitten toimia heidän kanssaan oikealla tavalla.

Koko kansainvälisen Mensan toimintaperiaate on sama kuin Suomessa. Voi olla, että jotkin kansalliset Mensat ovat keksineet myyntiartikkeleita toimintansa tukemiseksi. Mutta sikäli kuin on kysymys Mensasta, tuotto käytetään toimintatarkoitusten mukaisesti. Mensan säännöt suorastaan kieltävät kansainvälisesti m.m. palkkioiden maksamisen luottamustehtävissä oleville.

Netistä varmaan löytyy ulkomaalaisia asetelmia, jotka eivät toimi kuten Suomen Mensa. Voi olla, että osalla Mensa-nimeä käyttävistä ei edes ole asiallista yhteyttä Mensa-järjestöön. Suomen Mensa ry ei kuitenkaan mahda ulkomaalaisille ilmiöille mitään. Kotimaassakin on kirjakaupoissa ollut Mensa-nimellä "älykirjoja", jotka ovat kiistanalaisia käännöksiä ulkomaalaisista. Oikeuskanteen nostamista näistä harkitaan sekä Suomessa että kansainvälisesti.

M.m. eräs "eurooppalainen" nettitesti ei mitenkään liity Mensaan. Onpahan kotisivuillamme haluttu palvella asiasta yleisesti kiinnostuneita ja kuten sivuillakin mainitaan, Suomen Mensa ei vastaa linkkien takaa löytyvien sivujen sisällöstä.


 

Lähetä kysymys

Nimi
Sähköposti
    kysymykseni saa julkaista tällä sivulla

Viimeksi päivitetty 30.9.2004.

© 2023 Suomen Mensa ry