SUOMEN MENSA RY

Suomen Mensa ry   PL 792, 00101 Helsinki       Puh  050-525 2464       Sähköposti  toimisto at mensa.fi

Tervetuloa

Suomen Mensan kotisivuille

Mensa on kansainvälinen järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98% väestöstä. Suomen Mensa on väkilukuun suhteutettuna suurin koko maailmassa.

Sana mensa on latinaa ja tarkoittaa pöytää, toisaalta sana mens tarkoittaa mieltä. Järjestön nimi kuvastaa Mensaa pyöreänä pöytänä, jonka ääressä jokainen mensalainen on tasa-arvoinen riippumatta ulkoisista ominaisuuksistaan, kuten rodusta, uskonnosta, sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, asemasta tai varallisuudesta.

Tule Mensan älykkyystestiin!

Katso aikataulut ja lisäinformaatio testikalenterisivultamme

Suomen Mensan toiminta

Suomen Mensa ry on riippumaton aatteellinen yhdistys. Mensa järjestönä ei ota kantaa yhteiskunnallisiin, poliittisiin tai uskonnollisiin asioihin. Mensa ei tavoittele toiminnallaan taloudellista voittoa, vaan kerätyt varat käytetään jäsenistön hyväksi. Suomen Mensa kuuluu kansallisena järjestönä kansainväliseen Mensaan. Kansallisia järjestöjä on maailmalla yli 40 maassa, jäseniä on noin sadassa. Mensalaisia on koko maailmassa yhteensä noin 100 000.

Mensan jäsenillä on vain yksi yhdistävä piirre, älykkyys. Kaiken muun suhteen mensalaiset ovat kuin keitä tahansa muita suomalaisia. Jäsenistöstä löytyy kaikkien ammattien harjoittajia ja ihmisiä kaikista sosiaalisista asemista ja ikähaitari ulottuu teini-ikäisistä eläkeläisiin. Erilaisuuden kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus ovatkin yhdistyksen toiminnan parhaita puolia. Mensassa tutustuu ihmisiin, joita ei missään muussa yhteydessä tulisi edes tavanneeksi.

Paikallisosastot ja harrasteryhmät

Mensan toiminta keskittyy paljolti paikallisosastoihin, joita on yhteensä 17. Maantieteellisesti paikallisosastot kattavat koko maan. Mensanuorilla on oma osastonsa, joka myös kattaa koko Suomen. Paikallisosastojen toiminta vaihtelee hauskanpidosta ja peli-illoista yritysvierailuihin tai vakavampiin keskustelutilaisuuksiin. Paikallistoiminta on hyvin jäsenlähtöistä. Jokainen voi järjestää juuri sellaista toimintaa kuin itse haluaa. Mensassa toimii myös harrasteryhmiä eli SIGejä (Special Interest Group). Näistä yksi aktiivisimmista on älykkäille naisille oman yhteyskanavan tarjoava SIG Femme. Lisäksi Mensan piirissä toimivat esimerkiksi elokuva-SIG, Sinkku-SIG ja yhteiskunnallinen SIG.

Monipuolista toimintaa

Valtakunnallisia tapahtumia järjestetään yleensä kolme vuodessa. Lisäksi nuorille on oma kesätapaamisensa. Jäsenten tärkeä yhteyskanava on vilkas keskustelufoorumi Internetissä. Suomen Mensan jäsenlehti Mensalainen ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lehden yhteydessä julkaistaan myös Mensa International Journal, joka on mensalaisten kanava kansainväliseen toimintaan. Kansainvälisyyttä tarjoaa myös SIGHT-toiminta (Service for Information, Guidance, and Hospitality to Travellers), jonka avulla saa maailmalla matkatessaan yhteyden paikallisiin mensalaisiin.

Suomen Mensa pyrkii yhteistyöhön myös koulumaailman kanssa. Esimerkkinä kouluprojekti, jonka tavoitteena oli tunnistaa lahjakkaita lapsia ja edistää heidän erityistarpeidensa huomiointia kouluissa.

Mensa-palkinto

Vuosittain jaetaan Mensa-palkinto. Palkinnon saa henkilö, jonka Suomen Mensa katsoo merkittävästi edistäneen lahjakkuuden ja älykkyyden tunnistamista, käyttöä, koulutusta tai osoittaneen erityisiä kykyjä omassa elämässään. Palkitun ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen.


Viimeksi päivitetty 14.4.2012.

© 2023 Suomen Mensa ry